duminică, 18 mai 2008

Noaptea muzeelor a fost mai mult Noapte erorilor


Muzee închise la miezul nopţii, exponate în umbră, cozi formate din mii de persoane, asta au găsit bucureştenii care au dorit să profite de Noaptea muzeelor. Deoarece anul acesta a fost primul an în care Noaptea muzeelor a fost organizată şi ca un tur pe la 12 muzee, pe un traseu gândit de organizatori, am decis să profit de oferta MNAR. Am considerat iniţiativa de a oferi bucureştenilor autobuze care să îi transporte gratuit de la un muze la altul o iniţiativă excelentă şi am profitat de ea. Până nu mi-a trecut pofta de a vizita muzee închise. Am plecat de pe Calea 13 Septembrie, la Palatul Parlamentului, care a fost ales ca loc de pornire, la ora 21.30. Autobuzele pornesc de aici la intervale de 15 minute. Prima oprire a constituit şi prima problemă de organizare. La Palatul Cotroceni, autobuzul ne-a lăsat la altă intrare, pe diagonală, nu la poarta pe care se intră pentru vizitarea muzeului. Am străbătut pe jos, împreună cu alte zeci de persoane, drumul până la poarta de intrare. Cei care doreau să viziteze Muzeul Cotroceni au format o coadă de aproape 200 de metri şi aproape 2.000 de persoane. Am renunţat la vedera mulţimii. Deşi seara era la început, nu îmi puteam permite să pierd, probabil, vreo două ore numai pentru a intra.
Am decis să merg mai departe. Mai aveam 11 muzee de văzut. Autobuzul pe care l-am aşteptat nu a mai oprit în acelaşi loc cu primul. După o alergătură de câteva zeci de metri până la noua staţie de autobuz, am reuşit să urc. Următoarea oprire a fost Muzeul Naţional Militar. Surprizele neplăcute au continuat şi aici. Majoritatea exponatelor din curte erau în întuneric. Cred că mai puţin de jumătate din tunurile, tancurile, TAB-urile şi celelate exponate erau iluminate. Nu am văzut pe nimeni din personalul instituţiei oferind explicaţii vizitatorilor, cum nu am văzut la niciun muzeu, în schimb, se auzeau acorduri de muzică fado. Printre miile de vizitatori era şi o pereche de tineri. Aceştia se aflau în hala cu avioane când el îi explica: „uite, avionul acesta are motorul mai mare decât cel de lângă, iar diferenţa este...”, la care replica prietenei lui a fost dezarmantă: „ei, şi?”.
După ce am părăsit Muzeul Naţional Militar, autobuzul, pe care l-am aşteptat 25 de munte, nu 15 cum era normal, ne-a transportat la Muzeul Ţăranului Român. Aici, altă coadă. Timpul trecea şi eu mai aveam de vizitat încă multe muzee. Cel puţin aşa credeam. După aproape zece minute de aşteptare, am reuşit să intru. În curtea interioară a muzeului erau videoproiecţii. M-am plimbat prin sălile de expoziţie şi, pe la ora 0.00, când vizitatorii au vrut să părăsească muzeul pentru a merge mai departe, li s-a spus că s-a închis şi că, din curtea interioară, trebuie să iasă prin spate, nu pe la intrarea principală. Am făcut un mic ocol, după care am traversat strada până la Muzeul Geologic.
Aici, o altă surpriză neplăcută. Era miezul nopţii şi instituţia şi-a închis porţile. Evident, multă lume nemulţumită, ceartă cu cei de la intrare, replici acide la adresa organizatorilor, cam asta s-a întâmplat. Nu am dezarmat şi am mers mai departe. Mi-am spus că, oricum, în zonă mai este un muzeu, Grigore Antipa, deci am ce vedea. Am calculat greşit, deoarece surprizele neplăcute s-au ţinut lanţ. O coadă de peste o sută de metri, formată din aproximativ 700 – 800 de persoane, dezarma pe oricine avea intenţia să-l viziteze. Astfel, după aproape trei ore de plimabat prin oraş, două muzee vizitate şi două încercări eşuate, am renunţat. Vorba unui tânăr dintr-unul din autobuze, care a spus că „oamenii normali merg ziua la muzeu, nu noaptea”.

Circuitul muzeal, primul de acest tip din Bucureşti, a fost realizat de Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR), cu ajutorul unei finanţări de la Administraţia Fondului Cultural Naţional.
În premieră la cea de-a patra ediţie a Nopţii muzeelor, sărbătorită simultan în mai multe oraşe europene în apropierea datei de 18 mai, Ziua Internaţională a Muzeelor, instituţiile participante din Bucureşti, în număr de 12, s-au grupat într-un circuit, care va fi străbătut de o cursă specială de autobuz în noaptea dintre 17 şi 18 mai.

1 comentarii:

Meridor spunea...

Alte impresii de la Noaptea Muzeelor

In primul rand, rectificari: 1. Autobuzele circulau la 20 de minute, nu la 15, asa scria si in pliante, si in comunicatele de presa etc.
2. Explicatiile si ghidajele nu sunt oferite pur si simplu in niciun muzeu din lume, ai venit la muzeu si hop cineva sa-ti explice. Trebuie programari, se plateste in plus, etc. Si la noi si in lume. In plus, la o chestie ca Noaptea Muzeelor, un ghidaj ar fi fost imposibil, pentru ca numarul enorm de vizitatori facea imposibila "stationarea" mai mult de 10 secunde in fata unui exponat.

Apoi, se pare oricum ca nu ai ales muzeele cele mai bune. Nu stiu despre Cotroceni, dar la Muzeul Militar in general nu e niciun interes, nici din partea publicului si nici din partea muzeografilor. Pe vremuri se mergea cu clasa la ora de istorie sa mai vezi un avion, un tanc, ceva, dar ghidajul tot profesoara il facea.

La MNAR se statea la coada dar se si intra si se vizitau galeriile, iar in curte se intamplau un fel de mici piese de teatru, cu pantomima &co.

La MTR muzeul s-a inchis mai devreme decat era anuntat... pentru ca un vizitator a sutit o cruce din expunere (vorbesc serios!!!) iar oamenii din muzeu si-au dat seama ca nu pot face fata atator vizitatori, mai precis ca nu ii pot supraveghea pe toti. In curtea interioara si cea din spate in schimb, atmosfera era misto, se proiectau imagini pe ecrane, era un baiat care facea hartie manuala, unii care vindeau mici si carnati (pe baza de coada, ofcors) si bere. Se statea pe iarba sau pe bancutze, se casca gura, se mai asculta o muzica de la niste lautari autentici, pe scurt cam atmosfera de MTR cu care ne-am obisnuit, ce-i drept, viciata de numarul prea mare de persoane prezente.

La Geologie, in afara de plicticosenia generala a muzeului, piedicile erau caldura insuportabila si imbulzeala din jurul unor mese unde erau puse la vanzare podoabe, minerale si geme. Ar fi trebuit sa fie muzica indiana, dar eu n-am auzit-o. S-a inchis pe la 12.

La Antipa, desi coada parea enorma, mergea foarte repede, am stat maxim 10 minute. Inauntru erau desigur cate 100 de persoane in fiecare sala si mirosea a naftalina (dar muzeul nu prea a mai fost updatat din 1908, cand a fost infiintat; la vremea aceea era foarte tare). Altfel, lumea isi facea poze cu toate scheletele si soparlele in formol, iar la micuta pestera, unde exista un bazinas cu o adancime de vreo 10 cm, lumea aruncase monede dar si... bancnote de 1 si 5 lei (am dovada in imagini).

La MNAC, singurul pe care am incercat sa-l mai vedem, la ora 2.30 jandarmii inchideau poarta dinspre strada iar un nene in civil, probabil seful pazei sau asa ceva, explica foarte agasat ca "Ce vreti fratilor, sunt 1000 de oameni la intrare, gata, nu se mai intra, la revedere." Un tanar care a protestat, pe motiv ca daca s-a anuntat ca se inchide la 5, la 5 ar trebui sa se inchida, a fost saltat de jandarmi, cu care a disparut undeva in curtea Palatului Parlamentului. Gestul mi s-a parut strigator la cer (nu numai mie, eram vreo 50 de spectatori ai scenei cel putin). Individul de la paza se purta ca un bodyguard de discoteca care se ia la bataie cu clientii afumati, nu ca om care face un serviciul public!

Per total, actiunea in sine, dpdv marketing, a fost un mare succes. A venit atata lume de nu mai aveau loc in muzee si autobuze. Ideea cu autobuzul a fost foarte buna, iar la MNAC de exemplu, cel mai probabil s-a produs imbulzeala pentru ca n-au fost de cand s-a deschis atatia vizitatori pentru ca acolo aproape ca nu ai cu ce sa ajungi.

In ceea ce priveste publicul, am convingerea intima ca minim 70% din zecile de mii de bucuresteni care erau pe strazi si pe la cozi noaptea trecuta nu au calcat in viata lor printr-un muzeu si de aceea probabil nici nu stiau ca nu se pune mana pe exponate. Acum ca au aflat unde sunt muzeele, daca 1% dintre toti mai trec prin acolo si cand nu mai e Noaptea Muzeelor, adica cand se plateste un bilet de intrare la un pret modic (ba chiar prima miercure din luna e intrarea e gratuita la majoritatea institutiilor), tot va fi bine.

Imbulzeala m-a facut sa nu-mi priasca prea bine seara, azi la supermarket mi s-a parut minunat fata de cati oameni erau azi-noapte prin muzee. Ce-i prea mult strica.