luni, 15 februarie 2010

Ne-am mutat

Azi am făcut un pas înainte şi ne-am mutat AICI. Mi-am mutat Mediablogul la adresa http://www.catalincocos.ro/.

vineri, 12 februarie 2010

FIJ: Adevărul este o societate "necinstită"

Sesizată zilele trecute de MediaSind, Federaţia Europeană a Jurnaliştilor (FIJ) a reacţionat dur la adresa soietăţii Adevărul, despre care a spus că este "necinstită" şi că "reflectă o cultură anti-sindicală".
Comunicatul FIJ:
"Federaţia Europeană a Jurnaliştilor /FEJ/ a condamnat ieri conducerea "necinstită" a unui trust de presă din România, în urma politicilor sale anti-sindicale şi tratamentului abuziv aplicat unor jurnalişti, acţiuni care au subminat eforturile de creare a unei noi culturi în relaţiile de muncă în presa din România.
FEJ consideră că acţiunile grupului media Adevărul, care încalcă responsabilităţile juridice faţă de drepturile angajaţilor, constituie o trădare ruşinoasă a eforturilor de îmbunătăţire a dialogului social şi cooperării dintre sindicate şi media din România.
"Condamnăm în mod ferm acţiunile acestei companii, ce reflectă o cultură anti-sindicală care domină într-o mare parte a mediei româneşti", a afirmat secretarul general al FEJ, Aidan White. "Este absolut reprobabil să acţionezi împotriva jurnaliştilor şi a altor angajaţi atunci când aceştia nu cer nimic mai mult decât drepturile fundamentele ce le revin conform legislaţiei muncii", consideră FEJ.
Disputa s-a iscat după ce Federaţia Română a Jurnaliştilor (FRJ) MediaSind, afliată la FEJ, a cerut conducerii trustului de presă Adevărul să respecte legislaţia muncii naţională şi internaţională în vigoare în ţară, precum şi actualul contract colectiv de muncă.
După ce MediaSind a sesizat Inspecţia Muncii, aceasta a descoperit că trustul Adevărul ignoră prevederile contractului colectiv de muncă. În acelaşi timp, Comisia paritară la nivel de ramură mass-media (formată din MediaSind, Patronatul Presei din România - ROMEDIA şi Confederaţia Naţională a Patronatelor din România) a dezvăluit că trustul Adevărul încalcă legislaţia muncii din ţară, cerând societăţii respectarea acesteia.
Ca răspuns, Adevărul a reziliat unilateral contractele de drepturi de autor pe care le avea cu şase ziarişti membri de sindicat si apoi i-a concediat.Directorul general al companiei, Răzvan Corneţeanu, a lansat ulterior atacuri publice împotriva sindicatelor şi a organizaţiilor patronale. MediaSind afirmă că unii manageri de la Adevărul au atacat şi membri ai sindicatului angajaţi de alte societăţi de presă, inclusiv de Agenţia Naţională de Presă AGERPRES.
"Unele conduceri din presă se deschid spre o nouă eră de relaţii de muncă. Însă altele sunt încă oprite în trecut şi incapabile să se adapteze unei scene mediatice în schimbare, când cooperarea şi respectul reciproc la locul de muncă sunt vitale pentru a găsi modalităţi de rezolvare a crizei din media", spune Aidan White.
FEJ afirmă că va sprijini FRJ MediaSind, care intenţionează să depună o plângere oficială împotriva Trustului de presă Adevărul la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, Inspecţia Muncii şi Comisia paritară. "În cele din urmă, cea mai bună soluţie ar fi ca aceste probleme să fie rezolvate prin negocieri directe care să respecte drepturile de muncă", apreciază Aidan White, menţionând: "Compania nu pare însă dispusă să facă acest pas."

Ciupitura lu' Cocoş

AdânCĂ Ca CAnalu
Continuăm să descoperim noi faulturi comise de oamenii de televiziune la adresa limbii române. Vineri pe la 12.44, la Realitatea TV difuza o ştire despre apa care bălteşte pe străzile din Bucureşti. Televiziunea lui Vântu a vea un reporter care transmitea din Piaţa Presei. Probabil că era ud la picioare şi nu se putea concentra la ce spune, astfel că a comis o cacofonie: "Pentru că canalizarea...". Cugetare adâncă ca canalu.

Inventivitate

Ce se întâmplă când este meci de ziua soţiei.

joi, 11 februarie 2010

Bobby Păunescu, stăpân pe "Evenimentul Zilei" şi "Capital"

UPDATE: Hotnews face o interesantă analiză a apariţiilor familiei Păunescu în noua lor jucărie, Evz, de-a lungul timpului.

Informaţia care circula de ceva vreme pe piaţa media, livrată de Tolo, s-a concretizat astăzi printr-un comunicat al celor două părţi. Bobby Păunescu, prin compania "Editura Evenimentul si Capital", a cărui acţionar majoritar este, a achiziţionat cele două publicaţii de la trustul elveţian Ringier. Aveţi aici comunicatul de presă publicat de EvZ.

Ciupitura lu' Cocoş


Are ochii CA CAfeaua
TVR 2 s-a reorientat în urmă cu vreo doi-trei ani spre publicul tânăr. O idee bună, doar că uneori este prost aplicată. Programul TVR 2 conţine şi emisiunea "Bazar", prezentată de Răzvan Marc. Am văzut vineri, în reluare, ediţia în care Răzvan s-a plimbat prin Reykjavík, despre care ne-a spus că este "cea mai nordiCĂ CApitală" din Europa. Da, Răzvan, aşa o fi, dar exprimarea ta miroase, ca să fiu delicat. În rest, emisiunea este interesantă, nimic de obiectat.

miercuri, 10 februarie 2010

MediaSind: "Trustul Adevărul încalcă legislaţia muncii"

MediaSind sesizează din nou mai multe instituţii naţionale şi internaţionale referitor la cazurile generate de atitudinea faţă de angajaţi şi lege a manajerilor de la Adevărul. Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Inspecţia Muncii, Comisia Paritară la Nivel de Ramură Mass-Media şi Federaţia Europeană a Jurnaliştilor vor afla cum stă treaba cu legea pe plantaţia de la cel mai bla-bla ziar din .ro. Cazul meu se numără printre cele menţionate în document.
Comunicatul de la Mediasind:
Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind condamnă tratamentul discriminatoriu pe care conducerea Trustului de presă Adevărul îl aplică împotriva membrilor de sindicat şi solicită organelor abilitate de lege să demareze de urgenţă controale la sediul SC Adevarul Holding SRL şi SC Adevarul SA pentru ca aceste societăţi să respecte legislaţia naţională şi internaţională din domeniu.
Deranjată de faptul că organizaţia noastră a sesizat Inspecţia Muncii şi Comisia Paritară la Nivel de Ramură Mass-Media cu privire la nerespectarea drepturilor prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă pentru angajaţii SC Adevărul SA şi SC Adevărul Holding SRL, conducerea acestui trust de presă a declanşat o campanie de denigrare şi intimidare a membrilor FRJ MediaSind.
Pentru “vina” de a notifica, conform legii, angajatorul că fac parte din sindicat şi că doresc să beneficieze de toate drepturile prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Ramură Mass-media, mai mulţi angajaţi ai SC Adevărul SA - Gina Vişan, Catălin Cocoş, Alina Mirea, Adrian Horincar, Elena Crăescu, Maria Raluca Lazăr Pop etc., au fost concediaţi în mod ilegal, fară respectarea prevederilor prevăzute în Codul Muncii, CCM Unic la Nivel Naţional şi CCM Unic la Nivel de Ramură Mass-media. Din momentul transmiterii notificărilor sindicatului către conducerea trustului, membrii mai sus menţionaţi au fost supuşi la un tratament discriminatoriu în cadrul instituţiei, li s-au reziliat unilateral contractele de drepturi de autor (contracte folosite în mod abuziv deoarece încălcau prevederile Legii nr. 8/1996 şi care substituiau prevederile unui contract individual de Muncă) şi, în final, au fost concediaţi ca urmare a unei presupuse restructurări. De exemplu, cazul Mariei Raluca Lazăr Pop, fotoreporter al cotidianului Adevărul, este edificator: membra noastră de sindicat şi a Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor are în întreţinere doi copii, fiind singurul întreţinător al familiei, a fost concediată fără să se ţină cont de aceste criterii de bază prevăzute în legislaţia muncii.
Din sesizările primite de la angajaţi rezultă că aceste acţiuni de intimidare au apărut în urma notificărilor trimise de către FRJ MediaSind conducerii societăţii şi Inspecţiei Muncii. Datorită acestor sesizări, Inspecţia Muncii a efectuat mai multe controale la SC Adevărul SA şi a constatat că această societate nu respectă prevederile CCM Unic la Nivel de Ramură Mass-media, dispunând măsuri în consecinţă. Totodată, Comisia Paritară la Nivel de Ramură Mass-media (formată din organizaţiile semnatare ale CCM pe ramură FRJ MediaSind, Patronatul Presei din România ROMEDIA şi Uniunea Naţională a Patronatului Român) a constatat că acest trust nu respectă legislaţia muncii şi a solicitat intrarea imediată în legalitate.
De asemenea, s-a constatat că aceeaşi conducere a început să denigreze şi alţi membrii de sindicat care sunt angajaţi în alte instituţii de presă. Este cazul corespondentei de la Brăila a Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, Ecaterina Ignat, jurnalistă care a fost jignită în mai multe pagini ale ziarului deoarece a scris un articol al cărui conţinut a fost abordat de mai multe publicaţii, nu însă şi de Adevărul, care a pierdut subiectul. Deşi colega noastră şi administraţia Agenţiei Naţionale de Presă Agerpres au prezentat toate dovezile necesare care dovedesc veridicitatea faptului relatat pe fluxul de ştiri al Agenţiei precum şi dreptul la replică aferent, conducerea ziarului Adevărul a refuzat să publice rectificările necesare, încălcând astfel prevederile Codului Deontologic al Jurnalistului (Art. 5.1, 5.2, 6.1, 7.1, 7.2, 8.1, 8.2, 8.3, 9.1, 9.2), document care are putere de lege pentru întreaga breaslă.
Nu în ultmiul rând, directorul general al Trustului de presă Adevărul, Răzvan Corneţeanu, a adus numeroase injurii organizaţiilor sindicale şi patronale care au negociat şi semnat Contractul colectiv de muncă pentru mass-media precum şi Inspecţiei Muncii, ceea ce demonstrează dispreţul său faţă de lege şi faţă de partenerii sociali, mai ales că domnia sa pretinde că este şi primvicepreşedintele unui patronat din cadrul Clubului Român de Presă.
Faţă de aceste abuzuri, Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind anunţă că va înainta cerere de intervenţie în toate procesele intentate de către membrii de sindicat împotriva trustului de presă Adevărul şi solicită Consiliului Naţional pentru Discriminare, Inspecţiei Muncii şi Comisiei Paritare la Nivel de Ramură Mass-media demararea unor controale la SC Adevărul SA şi SC Adevărul Holding SRL pentru ca aceste societăţi să respecte legea. De asemenea, FRJ MediaSind, va solicita şi sprijinul Federaţiei Europene a Jurnaliştilor şi al Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor pentru soluţionarea acestor cazuri grave de încălcare a drepturilor angajaţilor din mass-media.
Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind,
Preşedinte, Cristi Godinac

Ciupitura lu' Cocoş


Lene de reporter.
Reporterii televiziunilor, mai ales cei de la posturile de ştiri, transmit deseori din stradă. Cel puţin aşa vor ei să credem. Mihai Ghiţă, transferat de la Realitatea TV la Kanal D, ne vorbea miercuri din parcarea televiziunii cu acţionariat turcesc. El şi-ar fi dorit să credem că e în stradă, printre cetăţenii - telespectatori. Nope. Ghinionul lui este că sunt telespectatori care cunosc zona şi nu muşcă momeala. Mă întreb ce făcea dacă trebuia să transmită de la mare. Punea nişte gură-cască să facă valuri în spatele lui?

Google te duce unde vrei

"Google a prezentat pentru CNN două aplicaţii noi ale Google Earth. Una dintre ele permite utilizatorului de a face vizite virtuale într-un oraş. este mai mult decât Street View, astfel că utilizatorul are senzaţia că se află în locul respectiv datorită monitoarelor LCD puse de jur împrejur.", scrie Capital. Ce nu am găsit eu în textul din "Capital" est esursa filmuleţelor. La o simplă gugăleală am găsit. Mda.

marți, 9 februarie 2010

MediaSind cere salvarea presei

MediaSind , organizaţie reprezentativă la nivelul ramurii mass-media, împreună cu Patronatul Presei din România ROMEDIA au demarat Campania “Salvaţi presa!”. Detaliile iniţiativei care îşi doreşte să tragă un semnal de alarmă referitor la starea actuală a presei sunt în comunicat:
"Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind împreună cu Patronatul Presei din România ROMEDIA au demarat Campania “Salvaţi presa!”, acţiune de conştientizare a guvernanţilor pentru respectarea Constituţiei României care garantează libertatea cetăţeanului de a fi corect informat. Prima etapă a acestei campanii a avut loc, la sfârşitul săptămânii trecute, în Râmnicu Vâlcea unde, delegaţiile FRJ MediaSind (condusă de Cristi Godinac, preşedinte Gabriel Grosu, secretar general) şi a PPR ROMEDIA (condusă de Teodor Vasiliu, preşedinte şi de Romeo Popescu, vicepreşedinte) s-au întâlnit cu reprezentanţi ai trusturilor de presă locale pentru a dezbate împreună problemele cu care se confruntă jurnaliştii, în această perioada de criză economică. Din partea instituţiilor de media vâlcene au participat Magda Popescu, secretar general de redacţie, Alexandru Dumitru, Olivia Pârvu – Vocea Vâlcii Viaţa Vâlcii, Dana Dedescu – Info Plus, Nicoleta Chera – Jurnal Vâlcean, Amalia Constantinescu – VTV, Sebastian Cârciu, Alexandru Diamant – redactor şef Vocea Romilor Public TV.

Supravieţuirea meseriei de jurnalist
Teodor Vasiliu, preşedintele Patronatului Presei din România ROMEDIA, a declarat că există în derulare proiecte importante care vizează sprijinirea presei româneşti. “O presă liberă din punct de vedere financiar este şi liberă din punct de vedere editorial. O presă care este sprijinită din punct de vedere financiar este şi mai liberă din punct de vedere editorial. O presă care este sprijinită din punct de vedere financiar este mai vulnerabilă, atacabilă, constrânsă… Paşii cei mai importanţi sunt făcuţi. Nu ne rămâne decât să luăm pas cu pas toată România să ni se alăture şi asociaţiile sindicale şi asociaţiile profesionale, în sensul de a putea merge la Guvern şi la Uniunea Europeană cât de repede, în două-trei luni, pentru a obţine anumite facilităţi…Pentru presă există un mare pericol. Trebuie să obţinem de la Guvernul Român prin Uniunea Europeană facilităţi care ne-ar ajuta să supravieţuim şi, de ce nu, să ducă şi gazetarii noştri o viaţă decentă… Există o luptă a puterii politice. Ea s-a născut odată cu presa, pentru a ne trece în plan secund pe noi cei care zicem că suntem a patra putere… Rostul nostru este să vă mobilizăm pentru supravieţuirea meseriei de jurnalist”.

“Liberatea de exprimare în pericol”
Cristi Godinac, preşedintele Federaţiei Române a Jurnaliştilor MediaSind a declarat că libertatea de exprimare se află în pericol. “Pentru susţinerea democraţiei este nevoie de o decizie politică. Sprijinul necesar constă în simplificarea procedurii fiscalităţii, în acordarea de facilităţi pentru exercitarea profesiei de jurnalist, în ajutorul de care au nevoie distribuitorii de presă. În lipsa acestor măsuri, din nefericire, cea care va fi eliminată va fi presa independentă, iar accesul publicului la informaţie obiectivă va dispărea. România se află pe ultimele locuri din Uniunea Europeană, alături de Bulgaria şi Slovenia unde nu se aplică facilităţi pentru mass-media. În fiecare zi primim din ce în ce mai multe semnale, că numeroşi patroni nu respectă contractul colectiv de muncă la nivel de ramură mass-media, contract pe care l-am semnat împreună cu partenerii noştri sociali şi care are putere de lege în breaslă. Multe publicaţii s-au închis, 4000 de jurnalişti au rămas pe drumuri, iar viitorul presei este sumbru. Soluţia este ca reprezentanţii Guvernului să aprobe aceste măsuri care se aplică pentru mass-media în majoritatea statelor europene. Am demarat deja discuţiile cu reprezentanţii Guvernului şi am prezentat un set de revendicări… dacă nu vor fi soluţionate, atunci este posibil să declanşăm şi acţiuni greviste în breaslă. Federaţia Europeană a Jurnaliştilor va sprijini revendicările noastre în faţa Comisiei Europene şi a Parlamentului European. În acest moment este vital să fim uniţi!”

Revendicările MediaSind şi ROMEDIA dezbătute şi în Parlamentul European
Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind şi Patronatul Presei din România ROMEDIA, solicită Guvernului să demareze în cel mai scurt timp negocierile cu partenerii sociali pentru aplicarea în regim de urgenţă a revendicărilor pentru susţinerea industriei de media, soluţii dezbătute în cadrul audierii publice ce a avut loc la începutul acestei luni, în Parlamentul European de către Intergrupul pentru Media al PE şi Federaţia Europeană a Jurnaliştilor.



1. Subvenţii directe/indirecte pentru toate activităţile din mass-media, aşa cum se acordă în majoritatea statelor din Uniunea Europeană
2. Diminuarea TVA-ului la nivelul celui practicat în Uniunea Europeană pentru activităţile din mass-media, între 0 şi 5%;
3. Plata TVA-ului la încasarea facturii;
4. Aplicarea de facilităţi financiare pentru distribuţia de presă; reducerea taxelor şi a chiriilor pentru distribuitorii de presă cu 75% (această facilitate a fost acordată de Guvernul României în perioada 1992 -1996); norma legislativă să precizeze explicit deductibilitatea cheltuielilor cu retururile din presa scrisă;
5. Instituirea unui tarif maximal privind distribuţia publicaţiilor pentru serviciile prestate de Poşta Română şi de SNCFR;
6. Reacordarea de facilităţi financiare pentru transportul şi cazarea angajaţilor din mass-media aflaţi în delegaţie;
7. Introducerea în Legea nr. 8/2006 a unor norme specifice creaţiei jurnalistice. Modificarea legislaţiei pentru a acorda posibilitatea juridică Inspecţiei Muncii şi a Comisiei Paritare la nivel de ramură mass-media să verifice şi să aplice sancţiuni instituţiilor de presă care folosesc în mod abuziv Contractele de drepturi de autor;
8. Asigurarea unui mecanism eficient de colectare a taxei pentru serviciile publice radio-tv şi compensarea scutirilor la plata taxei radio-tv. Modificarea prevederilor privind contribuţiile la constituirea fondului cinematografic către CNC conform OUG nr.39/2005; modificarea art.141 alin. 1 lit. o din Codul Fiscal privind TVA-ul fară drept de deducere aferent activităţii de televiziune pentru SRTV;
9. Modificarea Legii de organizare şi funcţionare a Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES astfel încât angajaţii acestei instituţii să poată beneficia de toate drepturile prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Ramură Mass-Media;
10. Asigurarea accesului gratuit pentru jurnalişti la bazele de date ale Registrului Comerţului şi a Monitorului Oficial;
11. Înfiinţarea Tribunalelor Muncii şi micşorarea duratei între termenele de judecată acordate în procesele privind litigiile de muncă;
12. Modificarea Legii nr.204/2006 privind fondurile de pensii facultative astfel încât să se permită jurnaliştilor să-şi creeze propriul fond de pensii. De asemenea, micşorarea/eliminarea taxei CAS pentru persoanele care au Contracte de drepturi de autor dar care au aderat deja la un fond de pensii facultative;
13. Reluarea de urgenţă a activităţii RODIPET, cea mai mare societate de distribuţie de presă din România, plata salariilor restante de 10 luni pentru cei 1.800 de angajaţi şi sancţionarea celor care se fac vinovaţi de fraudarea societăţii cu peste 40 milioane euro."

Ciupitura lu' Cocoş

Se pare CĂ COrespondenta era informată.
Ştirile despre zăpada care a pus stăpânire pe jumătate din .ro nu se mai opresc. Am putea spune că viscoleşte cu ştiri despre ninsori. Asta e bine. Rău e că informaţiile pe care le transmit reporterii televiziunilor sunt de genul: se pare că... Se pare că Antena 3 a avut o jurnalistă la Galaţi. Se pare că aceasta a transmis informaţii luni, în Ştirile de la ora 15.00. Spun "se pare" deoarece reporteria a folosit de câteva ori ăn timpul tranmisiei expresia "se pare că...". Se pare că putea să mai diversifice şi să spună: "din informaţiile pe care le deţinem...".

luni, 8 februarie 2010

Poveştile "sub-umane" se repetă

De data asta este vorba despre o femeie. Manajerii de la cel mai bla-bla ziar din .ro se dovedesc total lipsiţi de imaginaţie. Noua victimă este fotoreporterul Maria Raluca Lazar Pop. Am mai scris şi eu de ea. Este mamă a doi copii şi singurul lor întreţinător. Asta este partea umană, care lipseşte total şefilor de la ziar. Partea cu drepturile angajaţilor... nu există la Adevărul. Sunt multe cazuri care o dovedesc. Mariei i s-a făcut o evaluare pe care nu a văzutt-o niciodată (total ilegal) şi ai cărei autori nu se ştie cine sunt. Nimeni nu vrea să îi arate evaluarea şi este plimbată de la o uşă la alta. Coşmarul Mariei seamănă mult prea mult cu povestea mea. Presiuni să demisioneze sau să se despartă cu acordul părţilor, colegii încep să se ferească să fie văzuţi discutând cu ea, ameninţări, şicane şi toate mizeriile pe care minţile bolnave le pot vomita. Detalii mai multe găsiţi la Tiberiu Lovin pe blog. Înfiorător. Poveştile "sub-umane" cu tiraj mare sunt mai multe şi ele se vor înmulţi.

Ciupitura lu' Cocoş

Problema chestiunii. Moderatorii şi jurnaliştii care fac "live"-uri se întrec în folosirea termenilor în mod eronat. Unul dintre ei este "chestiune". Cosmin Prelipceanu, moderator cu experienţă, înrolat la Realitatea TV, nu face excepţie. Vineri, în timpul emisiunii "Deschide lumea", în care discuta despre pericolul reprezentat de câinii comunitari, Prelipceanu a comis-o: "chestiunea câinilor vagabonzi..." în loc de "problema câinilor vagabonzi". Să fi fost muşcat de vreun câine fără stăpân şi moderatorul TV?

duminică, 7 februarie 2010

Ca să-i pot fotografia peste ani

Ieri dimineaţă am ieşit la fotografiat. Aseară am ieşit la fotografiat. Azi voi ieşi din nou. Sunt mici bucurii de care avem parte oricând. Unii dintre noi. Alţii se luptă cu boli nemiloase. Daniel Răduţă are o soţie. Daniel Răduţă are un copil. Daniel Răduţă este un copil, ca noi toţi. Daniel Răduţă are o boală. Pentru a rămâne tată şi soţ, Daniel are nevoie de noi. M-am gândit cum aş putea să-l ajut şi mi-a venit ideea să deschid o licitaţie pentru fotografiile făcute de mine. Eu printez în condiţii foarte bune orice fotografie care îmi aparţine şi o dau personal oricui oferă minimum 50 de lei, bani pe care îi depun în contul lui Daniel. Căutaţi pe blogul foto şi dacă este vreo imagine care vă place, o alegeţi şi eu o printez unde ştiu că lucrează foarte bine. Despre Daniel au scris şi alţii, inclusiv Tiberiu Lovin şi Mihnea Măruţă. Nu-l cunosc pe Daniel, nu l-am văzut niciodată, dar mi-ar plăcea să-l fotografiez. Încadrat de copil şi soţie. Ar fi un tablou frumos. Ajutaţi-mă să pot face asta peste câţiva ani.

O zi văzută prin obiectivul foto





Sâmbătă am ieşit cu lumea de pe Orasul.ro la fotogafiat. Traseul ofertant a început de la staţia de metrou Ştefan cel Mare şi s-a încheiat în Piaţa Unirii, via Foişorul de Foc. Din balconul edificiului, cândva cea mai mare clădire din Bucureşti, ai o privelişe interesantă. Am profitat de ocazie şi am tras câteva cadre de la înălţimea celor 42 de metri ai Foişorului. După ce am ajuns acasă, nu credeam că mai ies la fotografiat, însă viscolul aşternut aseară peste Bucureşti a oferit câteva imagini interesante. Am postat patru fotografii ca un preview la ce voi pune în zilele următoare pe blogul foto. Deocamdată mai am imagini de pe Lacul Morii.

sâmbătă, 6 februarie 2010

Bregovic de week-end

Iar este week-end şi e cazul să ne mai şi dicxtrăm puţin. Motiv să dăm buzna să gugălim neşte youtuburi. Cum mă ştiţi că îmi place Goran Bregović, am căutat ceva de prin concertele lui. Am găsit!

Înregistrarea îmi aminteşte de nEurovisionul de la Beograd (prefer să folosesc varianta sârbească - pentru cei care cred că am scris greşit numele capitalei Serbiei), eveniment la care am fost acreditat.

vineri, 5 februarie 2010

Ciupitura lu' Cocoş

Să punem sexu' pe tarabă.
Televiziunile par a uita de orice regulă a bunului simţ în lupta pentu telespectatori. În timp ce parlamentarii le dau la ficat posturilor TV care se adresează kinderilor că difuzează Tom şi Jerry, care ar fi, vezi doamne, prea violenţi, un canalde muzică dă sex la tot cartieru' în miezu' zilei. Muzicanţii ăştia au difuzat joi, fix la ora 12.00, clipu lu Grasu XXX, ăăăă XXL, ft. Alex: "Turnin'".

Cam aşa arată clipul. E plin de sâni şi conţinut neadecvat orei la care a fost difuzat. În plus, emisiunea este şi marcată cu semnul "AP" în loc de "16", cât ar fi fost potrivit pentru aşa un conţinut.

joi, 4 februarie 2010

Adevărul continuă practicile comuniste

După ce anul trecut au banat accesul la Mediablog, la Reporter Virtual şi la platforma Blogspot, manajerii de la Adevărul au mai comis un act de cenzură. Lovin scrie că aceştia au banat şi accesul la Agenţia. decizia a fost luată după ce ziariştii de la Adevărul au râs când au citit un articol despre Cartianu. Da' nu mai bine interzic ei accesul la internet. Foştii mei colegi mi-au spus că sunt mai multe persoane care au intrat în conflict cu şefii şi li s-a dat preavizul de 20 de zile. Manajerii merg pe principiul: Cine nu-i cu noi, e împotriva noastră. Îi informez pe şefii de acolo că îi consiliez (gratuit) cu mare plăcere pe toţi cei care vor să-şi ceară drepturile de angajaţi în instanţă. Sunt deja câteva persoane cărora le-am acordat consiliere şi sper să mai vină.

Ciupitura lu' Cocoş

"Io sunt din cauza datorită". Locul măcelului lingvistic: Antena 3, emisiunea "News Magazin" transmisă joi, în direct de la Palatul Parlamentului, cu ocazia Consiliului Naţional al PSD. Unul dintre invitaţi, nu i-am reţinut numele, ne-a lămurit asupra stării lui de spirit: "Eu sunt un om foarte optimist şi asta nu doar din cauza datorită vârstei". Mă întreb cum va fi peste vreo două decenii, când va fi penzionar.

miercuri, 3 februarie 2010

Jurnalişti, apăraţi-vă drepturile!

Am găsit ieri o informaţie, via reportervirtual, care mi-a amintit de lupta pentru drepturile jurnaliştilor. Active Watch recomandă Ghidul drepturilor pentru jurnalişti (editia a II-a). Puteţi descărca broşura de pe site-ul Active Watch. Foarte important este să o studiaţi şi să vedeţi câte drepturi vă sunt călcate în picioare. Le recomand cu căldură angajaţilor de la Adevărul Holding să studieze documentul. Vor avea surprize multe şi neplăcute, dar au nevoie de curaj să se lupte cu balaurul. Ghidul prezinta drepturile ziariştilor în baza legislaţiei muncii şi a Contractului Colectiv de Muncă la Nivelul Ramurii Mass-Media. Documentul a fost redactat de o avocată specializată în Dreptul Muncii, colaboratoare a sindicatului jurnaliştilor MediaSind.

Ciupitura lu' Cocoş

Horea, Cloşca şi Crişan, ăăăă Horia Brenciu, ăăă Horea... Cam aşa ar putea fi sintetizată confuzia făcută marţi de prezetatoarea ştirilor de la ora 13.00 de la Realitatea TV. Prezentatoarea l-a numit Horea Şorea în loc de Horea Şoica, pe corespondentul de la Cluj-Napoca, într-o ştire despre produsele naturiste comercializate de Plafar. Norocul ei că s-a corectat imediat.

marți, 2 februarie 2010

Ciupitura lu' Cocoş


Cutremur de 7 în Haiti? Cutremurul care a scuturat statul african (edit: din America Centrală) în urmă cu câteva săptămâni încă mai produce ştiri. Marţi, la Jurnalul de la ora 12.30 de la Antena 3, a fost difuzată o ştire despre ajutoare trimise în ţara africană (edit: din America Centrală). Ştirea s-a încheiat cam neclar: "... în urma cutremurului de 7 din Haiti". A rămas o întrebare mare: 7 ce? Este vorba despre grade, litri, metri, kilograme?

sâmbătă, 30 ianuarie 2010

Ciupitura lu' Cocoş

"Suntem la adresa ..., o posibilă locaţie pentru staţia de ambulanţă...", a spus reporterul Realitatea TV într-o ştire difuzată vineri, la jurnalulk de la ora 0.00, despre intenţia primarului general al capitalei, Sorin Oprescu, de a înfiinţa un serviciu de ambulanţă care să ţină de municipalitate. Tot mai multă lume foloseşte termenul "locaţie" pentru a exprima loc - amplasament. Potrivit DEX: Locaţie, locații, s.f. 1. Închiriere. ♦ Chirie plătită pentru anumite lucruri luate în folosință temporară. Taxă de locație = taxă care se plătește drept sancțiune în caz de depășire a termenului de încărcare sau de descărcare a vagoanelor de cale ferată sau a autovehiculelor. 2. (Jur.) Contract prin care una dintre părți se obligă să procure și să asigure celeilalte părți folosința unui lucru pentru un timp determinat în schimbul unei sume de bani. [Var.: locațiúne s.f.] – Din fr. location, lat. locatio, -onis. Ştiu că nu e uşor să faci live-uri la TV, dar aici este vorba de necunoaştere a sensului cuvintelor folosite.

vineri, 29 ianuarie 2010

Ciupitura lu' Cocoş

"Ieri ne mândream cu Mutu, azi, acesta le-a dat o palmă grea românilor". Cam aşa a început ştirea despre un posibil nou caz de dopaj marca Adrian Mutu. Ştirea a fost difuzată de GSP TV şi face parte din imbecilitatea de "Mutu-mania". Jurnaliştii care stau echer în faţa vedetei de doi lei au mai dat-o odată cu băţul în baltă. Ieri se mândreau ei cu Mutu, nu cred că e cazul să generalizeze. Mai sunt şi români cu capul pe umeri. Eu nu m-am mândrit niciodată (şi cred că suntem mulţi în situaţia asta) cu jucătorul care este comparat greşit cu Hagi şi cu Dobrin.

miercuri, 27 ianuarie 2010

Ciupitura lu' Cocoş

Dacă tot sunt liber de constrângeri redacţionale, m-am gândit să reiau o rubrică pe care am ţinut-o o perioadă la "Adevărul". Rubricuţa se chema "La colţ" şi semnalăm greşeli din televiziuni şi radio-uri. Primii arătaţi cu degetul sunt ştiriştii de la ProTV. Marţi, pe la 19.15, proteviştii au difuzat o ştire despre "cel mai iubit dintre clujeni", actorul Florin Piersic.

Acesta a împlinit 74 de ani şi şi-a serbat ziua acolo unde şi-a trăit viaţa: pe scenă. Ştirea anunţa că spectacolul s-a jucat "cu uşile închise", în loc de: "cu casa închisă". Or face şi Ştirile ProTV audienţă cu televizoarele închise?

marți, 26 ianuarie 2010

Fotografie cu ţurţuri


M-am avântat zilele trecute la o plimbare prin Parcul Tineretului cu Loredana, ca doi ursuleţi polari, şi am tras şi o şedinţă foto nocturnă. Frig, coane, frig. Spre final, când strângeam trepiedul, simţeam că mă dor vârfurile degetelor de la frig, da' nu a fost prima experienţă de genul acesta şi cu siguranţă nici ultima. Drept dovadă, ieri m-am avântat, singur de data asta, pe Lacul Morii. Meniul a cuprins: soare, gheaţă, imagini cool, pescuitori la copcă. Frumos şi acolo, o să vedeţi când public fotografiile. Deocamdată aruncaţi un ochi critic aici.

duminică, 24 ianuarie 2010

Distracţie de week-end

Este week-end şi ne mai destindem şi noi prin diferite mijloace. M-am tot uitat zilele astea la câteva înregistrări ale unor concerte susţinute de Goran Bregovic postate pe youtube.

Cuvintele nu-şi au rostul când ai o înregistrare ca asta. Uitaţi-vă ce atmosferă este la un concert made by Goran Bregovic. Sârbii ştiu să se distreze. Jiveli!

vineri, 22 ianuarie 2010

Am ratat şi guvernu' ăsta

GSP anunţă că fotbalistul grupării CF Barcelona, Thierry Henry, donează 56.000 de euro sinistraţilor din Haiti. Zilele trecute, o ştire dintr-un ziar românesc, nu mai ştiu care, zicea că guvernu ăla mic şi cu ciungă în cap, Boc, a promis un ajutor în valoare de 50.000 de euro aceloraşi oameni loviţi de cutremure. Până şi Moldova le trimite 100.000 de iepuroi bieţilor haitieni. Cred că .ro ar fi ieşit mai bine din treaba asta dacă ar fi anunţat că trimite forţe specializate pe situaţii de urgenţă. Am mai ratat o şansă să avem un guvern normal.

joi, 21 ianuarie 2010

News de la NewsIn

Mihnea Vasiliu, directorul operaţional al grupului Realitatea Caţavencu (însărcinat de Vântu să rentabilizeze NewsIn), a ţinut aseară o şedinţă cu editorii şi le-a comunicat deciziile luate. Desfiinţează departamentul Sport (pe vremea când lucram la NewsIn, acesta era unul dintre cele mai tari din agenţie. Cristi Notaru are un mare merit pentru asta), departamentul Administrativ şi posturile de şofer (zece oameni). Şoferii au fost chemaţi azi la HR să-şi dea demisia. Sportul este singurul departament care se desfiinţează. Salariile celor care rămân în agenţie rămân la fel. Fiecare departament va avea trei-patru jurnalişti şi un editor, plus un buget pe care nu va avea voie să îl depăşească.

marți, 19 ianuarie 2010

Portofoliu

Gata, am terminat cursul foto pe care l-am urmat în ultimele luni. Am luat şi examenul cu o notă care nu contează (e mare, dar discuţia pentru portofoliu a fost mult mai uşoară decât mă aşteptam şi decât era normal). M-a bucurat faptul că mi-au spus doi dintre lectorii cu care am discutat fotografiile din portofoliu că mă invidiază pentru unele imagini şi că ar fi vrut să le realizeze ei. Bine, ei fac fotografii mult mai frumoase. Părerea mea, hic! Cert este că mai am o calificare într-un domeniu care îmi place extrem de mult: fotografia. Voi publica pe blogul foto cele cinci imagini din portofoliu. Pe unele dintre ele sigur le cunaoşteţi. Vă rog să vă simţiţi liberi să le comentaţi.

luni, 18 ianuarie 2010

Cătălina Chelu, redactor-şef la NewsIn

UPDATE: Cătălina Chelu a ţinut prima şednţă în calitate de redactor-şef şi nu a avut veşti prea bune pentru subalterni. Noul director vrea să dea afară oamenii şi să lase NewsIn în 20 de jurnalişti.
Cătălina Chelu, fost redactor-şef adjunct la NewsIn, a fost înaintantă în grad. Ea a fost numită redactor-şef după demisia Adelinei Rădulescu, cea care ocupa această funcţie. Unii o înjură pe Cătălina. Nu subscriu. Am lucrat cu ea o scurtă perioadă şi nu am motive să mă plâng.

Sămânţarul de Mall

După celelalte specii care îşi fac veacul prin Mall-urile bucureştene, ieri am văzut şi un exemplar nou: sămânţarul de Mall. Am ieşit aseară la un brifcor prin zonă şi cel mai apropiat loc a fost Plazza Mall. Ne vedeam liniştiţi de poveştile noastre când a apărut un grup de tineri în jurul vârstei de 20 de ani. Unul dintre ei era îmbrăcat la costum. Waaawwww! Ai fi tentat să crezi că e dintre cei spălaţi, care nu au nicio treabă cu bizonii care "epatează" cu ciocate şi trening Adibas prin cele locuri. Nope, greşeală! S-au aşezat "ai mei" la masă şi au scos pungile cu seminţe. Obişnuiţi fiind cu strigarea: "floaaaare şi bostannnnn", aceştia nu s-au despărţit de obiceiurile din faţa blocului sau de pe stadion nici la Mall. S-au pus să spargă floare şi să joace cărţi. Mdea. Noroc că merg extrem de rar prin astfel de locuri.

sâmbătă, 16 ianuarie 2010

Sunt un dac liber!


Gata! Nu va trebui să mai văd mutrele infecte ale unor nulităţi ale (LATER EDIT: a) căror singură calitate este că iau poziţia ghiocelului în faţa şefilor şi umblă ca un câine după stăpână. În fine, despre sclavi numai de bine. Ce nu ştiu toţi cei care mi-au făcut atâta rău în ultimele şase - şapte luni este că am avut-o şi o am în continuare lângă mine pe Loredana. Cu ea alături mă pot lupta şi cu Mediaset sau cu News Corporation. Voi sunteţi nişte oameni mărunţi care le-au interzis colegilor să-mi vorbească. Ce umilinţă pentru voi. Habar nu aveţi că oamenii ăia vorbesc cu mine, îmi dau emailuri şi telefoane şi îmi spun multe lucruri. Habar nu aveţi din ce departamente sunt. Peste puţină vreme o să vă demonstrez asta prin nişte dezvăluiri. Ar fi multe de spus, dar vor veni şi alte postări pe blog. Gata, a trecut o perioadă urâtă din viaţa mea profesională. E timpul să mă uit înainte şi să uit mizeria din ultimele şase - şapte luni

joi, 14 ianuarie 2010

AMR 1

Vineri este ziua cea mare. Gata, este ultima zi la cel mai jegos loc de muncă pe care l-am avut în viaţa mea. Voi trece pe la HR şi pe la celelate departamente pentru semnăturile de pe foaia de lichidare. Sunt convins că vor fi alte mizerii din partea lor, dar sunt obişnuit cu ele. Lupota continuă.

AMR 2

AMR două zile la cel mai scârbos loc de muncă pe care l-am avut în viaţa mea. Lupta continuă!

miercuri, 13 ianuarie 2010

AMR 3

AMR trei zile la cel mai naşpa loc de muncă pe care l-am avut în viaţa mea. Lupta continuă!

marți, 12 ianuarie 2010

AMR 4

Pentru cine nu ştie ce înseamnă AMR, o să traduc. Prescurtarea este folosită în armată şi înseamnă Au Mai Rămas. Da, mai am patru zile la cel mai împuţit loc de muncă pe care l-am avut în viaţa mea. Patru zile, niciuna mai mult. Lupta (procesul) continuă!

joi, 7 ianuarie 2010

Sporuri la tot cartieru'

Începem anul cu o veste bună pentru angajaţii de la Adevărul Holding. În lupta mea cu Adevărul, am punctat din nou. După victoriile prin care i-am determinat să-mi achite sporurile de vechime şi de fidelitate şi după ce au cedat şi mi-au restructurat postul (au văzut că nu îmi dau demisia), ceea ce este de nedorit, am obţinut trecerea unor sporuri pe Contractul de Muncă. În urma sesizării pe care am făcut-o la Inspecţia Muncii şi după vizita angajaţilor de la această instituţie la Adevărul Holding, s-a mai schimbat ceva. De câteva săptămâni bune, aproape toţi angajaţii din companie au trecut pe la Resurse Umane să semneze noile contracte. Spun „aproape toţi” deoarece pe mine nu m-au chemat. Asta înseamnă că am avut dreptate când am cerut trecerea sporurilor pe Cartea de Muncă şi plata lor. Bine, să nu vă imaginaţi că oamenilor le-au crescut salariile. Nu, doar că le-au scăzut contractele pe drepturi de autor şi le-au fost trecute aceste sporuri pe Contractul de Muncă. Ceea ce tot în avantajul angajaţilor este. Asta dovedeşte că până şi în compania în care dreptul la propria opinie mi-a fost interzis (aşa a crezut persoana care a încercat) se poate să se respecte legea. Măcar parţial şi forţat. Cu multă ambiţie, curaj, demnitate, răbdare şi nervi de oţel, se pot obţine şi alte drepturi. Totul este să înţeleagă oamenii că împreună pot face mai multe pentru binele lor. Eu mai am contract cu Adevărul până pe 15 ianuarie, când îmi expiră preavizul. Mi-au restructurat postul în plin proces, ceea ce era previzibil din partea lor. Să vedem dacă vor fi şi alţi oameni care să se lupte pentru drepturile lor şi ale celorlalţi. Contractul Unic pe Ramura Mass-Media spune clar că sporurile sunt stipulate şi plătite separat, peste salariul negociat. Pam-pam!
Şi, apropo, se pare că nu toată lumea înţelege ce vreau eu. Nu am cerut niciodată să se lucreze opt ore în presă, ar fi absurd. Prin natura meseriei nu se poate. Am solicitat doar să se plătească orele suplimentare, sâmbetele, duminicile şi zilele de sărbătoare lucrate şi, în primul rând, RESPECT pentru angajaţi. Asta mi se pare cel mai greu de obţinut. Drept dovadă, au refuzat să-mi dea cele două zile de concediu de odihnă la care mai aveam dreptul şi pe care m-au forţat să mi le ţin pentru perioada sărbătorilor. Mi-au dat doar o zi, motivând că atât mi-a mai rămas deoarece am avut mai multe zile de concediu medical. Ce aberaţie! Rămânând la şicanele pe care mi le face Adevărul, vă mai spun că m-au informat că pot veni doar patru ore pe zi în perioada de preaviz (ceea ce este ok şi legal), dar că au decis să vin de la 14.00 la 18.00. Le-am spus că după-amiaza am programate interviuri pentru găsirea unui nou loc de muncă, dar mi s-a replicat că aşa a decis compania. Ce să mai spui?