miercuri, 19 noiembrie 2008

Sar aşchiile din limba asta de lemn

Ia uitaţi ce titlu are o ştire de pe fluxul agenţiei NewsIn, cea la care am lucrat timp de doi ani. Vă rog să mă credeţi că nu semnalez titlul acesta cu răutate. Pur şi simplu, este limbaj de lemn. Sar aşchii, nu alta! "Primele tipărituri din Ţările Române au fost aduse vederii publicului la Muzeul Cotroceni" Vă dau şi primele trei paragrafe dintr-o ştire foarte foarte lungă. Nu vă sună a propagandă electorală? "Expoziţia "Macarie şi urmaşii săi", inaugurată la Muzeul Naţional Cotroceni, a constituit, pentru preşedintele Traian Băsescu şi Patriarhul Daniel, un prilej de evocare a ieromonahului Macarie, autorul Liturghierului, prima carte tipărită, acum 500 de ani, în spaţiul românesc.
Şeful statului s-a declarat bucuros că împlinirea a 500 de ani de la prima carte tipărită în Ţările Române este celebrată şi la Muzeul Naţional Cotroceni, "în spaţiile care s-au păstrat din timpul domniei lui Şerban Cantacuzino, fondatorul aşezămintelor de la Cotroceni şi mare susţinător al tiparului românesc".
Şeful statului a prezentat un curs succint de istoria literaturii române vechi - evoluţia tiparului în spaţiul românesc după apariţia în anul 1508 a Liturghierului în limba slavonă de către ieromonahul sârb Macarie. "Macarie a fost cel care a inaugurat astfel cultura tipărită în Ţările Române. Eforturile sale au fost urmate şi dezvoltate în sensul unităţii de limbă, spiritualitate şi cultură românească înainte ca acest sens să fi fost configurat politic. Rapiditatea cu care tiparul s-a răspândit mai ales în Occident a fost remarcabilă, este cu atât mai demnă de laudă iniţiativa domnilor români de a susţine în ţările Române această invenţie care a revoluţionat lumea culturii. Este în acelaşi timp o probă a relaţiilor care existau atunci între Ţările Române şi Occident", a arătat şeful statului."

4 comentarii:

b spunea...

daca tzi se pare limbaj de lemn faptul ca s-a folosit expresia tzariile romane, atunci inseamna ca nu sti ca au fost mai multe tzari :) cat despre text poate pare un pic mai greu fiind scris in fraze mai lungi dar e ok

catalink spunea...

B, limbaj de lemn mi se pare: "au fost aduse vederii publicului". Era infinit mai simplu să spună că au fost expuse, mai ales că este o ştire de agenţie.

RADU BADOIU spunea...

Asta nu e nimic..eu am facut azi urticarie..ascultand realitatea fm ..in masina..din masochism..si fiind informat din 5 in 5 minute ca s-a spart o teava in sectorul 6..si ca "oamenii" nu vor mai avea caldura. Trustul asta..are o asa placere sa apese..pe cuvantul oamenii ..din populism desigur..ca incepe sa sune..ca TOVARASII ..din gura lui prepliceanu&co

Nicolae CIOBANU (jr.) spunea...

Domnule B, esti pe dinafara. Ori nu cunosti sensul expresiei.