vineri, 19 septembrie 2008


Cum mai marcam noi cu creionul Timişoara, Sibiul, Braşovul, Baia Mare sau Constanţa prin şcoala generală... Vă mai amintiţi de hărţile acelea cu gaură în dreptul oraşelor? Erau din plastic şi costau foarte puţin. Fiecare avea una. Îmi amintesc că o mai şi aruncam prin clasă, ca pe cercul de frisby. Cum mai marcam noi conturul .ro cu creionul. Ce naşpa era când mişcam harta şi trebuia să refacem sau să ştergem cu guma urma de creion. Offf, ce amintiri frumoase. Probabil că vă întrebaţi ce m-a apucat, ce m-a făcut să scriu despre acea hartă. Ei bine, am revăzut harta aia ieftină din plastic într-un loc în care nici nu visaţi. Eram la un party în Hard Rock Cafe, invitat de Prima TV, când a apărut o colegă de trust cu o pungă din plastic din care se întrezărea o hartă dinasta. Evident că i-am cerut-o să îi fac câteva poze. Aşa mi-am amintit de cordeluţă, matricolă, harta din plastic şi ce mare şi agăţată de un suport la tablă, la care am învăţat geografia .ro şi a lumii, şi de multe altele. Hai să vedem de ce îşi mai aminteşte fiecare dintre voi din şcoala generală. Scrieţi măcar două-trei obiecte de care vă amintiţi. Sau spuneţi o poveste.

3 comentarii:

Anonim spunea...

Ha,ha. Maricola era lucrul acela pentru care nu aveam voie sa intru in scoala cand o uitam acasa(si atunci eram zapacita:D).
Imi aduc aminte ca eram terorizata de cordeluta, matricola si inelul din plastic cu care se prindea cravata de pionier...obiecte mici usor de pierdut...si le pierdeeeaaaam...:D

Angee spunea...

Oracolul care trecea pe la fiecare coleg, revista pe care o faceam eu cu scris de mana si le-o vindeam colegilor (pana m-a prins invatatoarea), repetitiile pentru serbari, linia rosie de pe foile caietelor (mai e obligatorie?), benzile de la copertile caietelor din care noi ne faceam inele si il strigam pe Captain Planet, Eugeniile si cornetele cu cioco de casa, pachetele facute de mama, Coca Cola la sticla de un litru...

Anonim spunea...

Daaa, superb!
Pe vremea aia existau valori, intr-adevar!
Ma uit la sablonul cu harta României (costa 6 lei ceausisti, aproximativ pretul unei savarine + un cico sau pretul unui Brifcor) si imi aduc aminte cat de important era sa faci conturul intreg, fara sa fie miscat.
Dar lucrurile s-au schimbat, valorile acelea au disparut, acum nici macar n-as mai intinde mana nitel sa incapa toata harta in poza. Oricum, s-ar putea sa fie ultima pe care o mai vedem, ea "nu se mai face" pentru ca "nu se mai cere" si probabil "era prea scumpa si nu se vindea".
La ce ar mai folosi un sablon cu conturul României, cand nici numele de România nu mai are aceeasi valoare ca pe vremea saraciei, acum nici macar nu mai merita efortul sa-l scriem intreg, România, este suficient sa-l reducem la extensia .ro.